Oleje w żywieniu koni
Oleje roślinne oraz rybne różnią się pod względem udziału wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują korzystny wpływ na organizmy zwierzęce. Możemy pośród nich wyróżnić kwasy tłuszczowe omega-3, do których należy m.in. kwas ?-linolenowy oraz kwasy tłuszczowe omega-6 (m.in. kwas linolowy). Kwasy omega-3 odpowiedzialne są m.in. za utlenianie i transport cholesterolu, wchodzą w skład lipidów błon komórkowych. Muszą być suplementowane w diecie, ponieważ zwierzęta nie są w stanie syntetyzować ich samodzielnie w organizmie.
|
|
Dostęp do dalszej części artykułu jest możliwy po zalogowaniu. Zaloguj się korzystając z dostępnego formularza.
Jeśli nie masz jeszcze konta w naszym serwisie ZAREJESTRUJ SIĘ |
Jeśli masz dodatkowe pytania dotyczące tego tematu lub chciałbyś dowiedzieć się więcej:
NAPISZ DO NAS - POMOŻEMY